In eerdere nieuwsberichten spraken wel al over krachtige pelletkachels, smalle pelletkachels, pelletkachels met luchtventilatie, pelletkachels op centrale verwarming,... maar welk type van pelletkachel we nog niet uitvoerig besproken hebben, is de pelletkachel met kanalisatie. Pelletkachels met kanalisatie kunnen interessant zijn voor specifieke huizen waar het interessant is om meerdere ruimtes tegelijk te verwarmen. Zoals elk type van pelletkachel heeft een pelletkachel met kanalisatie zijn voor-en nadelen. Vandaag bespreken we dan ook uitvoerig hoe dergelijke pelletkachels werken en waarvoor deze allemaal kunnen dienen.
Een pelletkachel met kanalisatie is erin gespecialiseerd om meerdere ruimtes tegelijkertijd te verwarmen door middel van buizen. Dit wilt zeggen dat er extra kanalen - vandaar de naam 'kanalisatie' - worden voorzien om de warme lucht van de pelletkachel te verspreiden over de verschillende ruimtes. Een pelletkachel met kanalisatie is eigenlijk de makkelijkste en voordeligste manier om warmte van uw pelletkachel op meerdere plaatsen te krijgen.
Onder de pelletkachels met kanalisatie zijn er veel verschillende soorten. Sommige pelletkachels op kanalisatie laten enkel toe om aanpalende ruimtes te verwarmen, terwijl anderen kachels ruimtes tot 15m afstand kunnen verwarmen.
Voor het verspreiden van de warmte worden er extra ventilatiegaten voorzien aan de achterkant of zijflanken van de kachel. Op deze ventilatiegaten worden er dan buizen aangesloten zodat de warmte kan getransporteerd worden naar de andere ruimtes. Deze buizen kunnen overigens ook in de muur of onder een vloer (kruipruimte) worden ingewerkt. Per buis of luchtkanaal kan u dan ook aangeven hoeveel vermogen u naar het betreffende kanaal stuurt zodat je eigenlijk zelf kan bepalen hoe warm elke ruimte mag worden. De warme lucht stroomt de ruimtes dan binnen door speciale roosters die uitgerust zijn met een reduceer regeling.
Voordat je de pelletkachel aanzet, is het belangrijk om te controleren of het reservoir gevuld is met kwalitatieve houtpellets en of de aslade geleegd is. Veel moderne pelletkachels, zoals die van Elite Fire, beschikken over een elektronische ontsteking. Hierdoor hoef je enkel op de aan/uit-knop te drukken of het startproces via het display of de afstandsbediening te activeren. De kachel zal automatisch pellets invoeren en ontbranden. Binnen enkele minuten begint de ventilator warmte te verspreiden.
Na het opstarten kun je eenvoudig de gewenste temperatuur instellen. Dit kan via een digitaal bedieningspaneel of afstandsbediening. Veel modellen beschikken over een thermostaat die automatisch meer of minder pellets toevoert om de ingestelde temperatuur te behouden. Je hoeft dus niet constant bij te regelen. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de temperatuur afgestemd is op de grootte van de ruimte. Sommige modellen bieden ook programmeerbare tijdschema’s, zodat de kachel bijvoorbeeld alleen verwarmt tijdens specifieke tijdstippen van de dag.
Tijdens het branden heeft een pelletkachel weinig aandacht nodig. Het systeem werkt grotendeels automatisch. Toch zijn er een paar dingen om op te letten:
Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte.
Houd het pelletniveau in de gaten, zodat je tijdig kunt bijvullen.
Vermijd het openen van de deur tijdens het branden.
Let op foutmeldingen of ongebruikelijke geluiden; deze kunnen duiden op een verstopping of onderhoudsbehoefte.
Een goed werkende pelletkachel brandt rustig en gelijkmatig, zonder geur- of rookontwikkeling binnenshuis.
De meeste pelletkachels worden automatisch uitgeschakeld door op de stopknop te drukken. Het systeem zal dan geleidelijk de toevoer van pellets stoppen en nadien de ventilator nog even laten draaien om de kachel af te koelen. Schakel nooit de stroom abrupt uit tijdens dit proces; dat kan schade veroorzaken. Wacht altijd tot het apparaat zichzelf volledig heeft uitgeschakeld.
Na gebruik is het aan te raden om de aslade te controleren en de ruit eventueel schoon te maken, zodat je pelletkachel klaar is voor een volgend gebruiksmoment.
Kanalisatie kan vooral interessant zijn voor huizen waar aanpallende ruimtes moeten verwarmd worden. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel warmteverlies is, is het altijd beter om de ruimtes dicht bij de pelletkachel te verwarmen met de warmte van deze kachel.
Bij een pelletkachel met kanalisatie is het wel zo dat er veel buizen aan te pas zullen komen. Deze worden dan ook meestal ingewerkt in de muren of vloeren om het interieur niet te verstoren. Dit betekent natuurlijk dat er bij bestaande huizen wel wat veranderingen moeten worden doorgevoerd. Daarom is dergelijk type van pelletkachel vooral handig voor nieuwbouw huizen of huizen die worden gerenoveerd.
Algemeen gezien is de pellekachel met kanalisatie een makkelijke en vooral voordelige manier om de warmte op meerdere plaatsen te krijgen. Zoals bij elke soort pelletkachel heeft ook kanalisatie zijn voor-en nadelen. In dit onderdeel bespreken we - naast de gekende voordelen van een pelletkachel - de specifieke voordelen van kanalisatie, alsook de nadelen van dit type van pelletkachel.
De voordelen zijn:
De nadelen zijn:
De voordelen zijn al grotendeels aan bod gekomen eerder in dit artikel, alsook het eerste nadeel. Het nadeel van de warmteverlies is iets wat we nog niet hebben besproken, maar waar zeker rekening mee moet gehouden worden. Want hoewel er bij de kanalen van kanalisatie wordt gekozen voor geïsoleerde buizen, is er altijd wel een beetje warmteverlies door de afstand tussen de verschillende ruimtes.
Daarnaast moet er ook goed nagedacht worden over het vermogen en het kWh van de pelletkachel. Want in tegenstelling tot andere pelletkachels, moet het vermogen worden verdeeld over verschillende ruimtes. Zo is het bijvoorbeeld dat indien je een ruimte hebt waar je 6 kWh nodig hebt om te verwarmen, je al een kachel dient te nemen die kan verwarmen voor 12 kWh. Dit omdat de kanalisatie bij veel kachels 50/50 werkt. Indien je dus een lichtere kachel neemt van bijvoorbeeld 8 kWh, zal je bijvoorbeeld maar 4kWh in de hoofdruimte hebben en 4kWh in de bijruimte. Hierbij wordt er dan nog geen rekening gehouden met warmteverlies, want door kanalisatie zal de kWh nog verder afnemen in de bijruimte.
Uiteraard hebben we bij Elite-Fire een enorm groot aanbod aan pelletkachels met kanalisatie. Zowel online als in de toonzaal kan je hier meer informatie en modellen over vinden. Ontdek alvast onze kanalisatie pelletkachels online of bezoek onze toonzaal te Sint-Pauwels
tevreden klanten (o.b.v. jaarlijkse tevredenheids-enquête)
klanten
jaar ervaring in de sector
gemiddelde installatietijd