Hout is terug van weggeweest. Nu de prijzen van gas en olie de hoogte ingaan en de milieuproblematiek (terecht!) steeds meer aandacht krijgt, treedt hout als brandstof opnieuw op de voorgrond. Niet voor niets worden houtpellets weleens de “brandstof van de toekomst” genoemd. Maar wat zijn die houtpellets precies? En wat moet u er nog meer over weten? We zetten 5 veelgestelde vragen op een rijtje.
In de meest letterlijke zin van het woord, is een pellet “een doseerbare hoeveelheid stof in de vorm van een knikker of pil”. Een houtpellet is dus een hoopje hout, samengebald tot een handig formaat.
Houtpellets worden gemaakt van afvalhout. Denk daarbij aan zaagsel, schaafsel, snoeihout enzovoort. Ze hebben een diameter van 6 mm en kunnen 1 tot 4 cm lang zijn. Omdat het hout wordt samengeperst onder hoge druk, ligt de calorische waarde van een pellet erg hoog: een stuk hoger dan die van een normale blok hout!
Hun hele leven lang nemen bomen CO2 op uit de lucht. Wanneer een boom wegrot en sterft, komt de opgeslagen hoeveelheid CO2 opnieuw vrij. Dat gebeurt ook wanneer het hout van de boom verbrand wordt. De CO2-uitstoot bij de verbranding van hout is dus gelijk aan de CO2-uitstoot bij het wegrotten ervan.
Om die reden worden houtpellets een CO2-neutrale brandstof genoemd: er komt geen extra CO2 vrij tijdens de verbranding. Met andere woorden: een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen!
Nee! De kwaliteit van houtpellets kan sterk verschillen. Verschillende factoren spelen daarbij een rol:
Daarnaast zijn sommige pellets duurzamer dan andere. Pellets van hout dat afkomstig is uit lokale bossen, is vanzelfsprekend de meest ecologische oplossing.
Bij de verbranding van hout kan er door de asvorming fijn stof vrijkomen. Het voordeel van pellets is dat het asgehalte hier veel lager ligt dan bij traditioneel brandhout. Daardoor wordt er ook minder fijn stof verspreid.
Een ander voordeel van pellets is dat pelletkachels een gesloten verbrandingskamer vormen: bij de verbranding zullen stof en roet nooit in de ruimte terecht kunnen komen.
Pellets worden meestal verkocht in zakken van zo’n 15 kg. De plastic verpakking beschermt de pellets tegen vocht. Het is immers belangrijk om pellets op een droge plaats op te slaan: zo kunnen de pellets hun hoogste rendement behalen.
Geen plaats in huis? Geen probleem! Pellets kunnen ook buiten prima bewaard worden. Let wel: dek de zakken af met een zeil, zodat vogels en ongedierte er niet bij kunnen. Plaats de pelletzakken ook op een pallet: zo vermijdt u elk contact met een (vochtige) ondergrond.
Meer weten over pellets? Of graag kwalitatieve pellets aankopen? Contacteer ons voor meer informatie!
tevreden klanten (o.b.v. jaarlijkse tevredenheids-enquête)
klanten
jaar ervaring in de sector
gemiddelde installatietijd